Stieg Larsson – Djevojka koja se igrala vatrom

Djevojka koja se igrala vatrom' je druga knjiga iz trilogije 'Millennium'.

Neposredno pred objavljivanje velike reportaže o trafikingu, novinar 'Millenniuma' i njegova djevojka pronadjeni su mrtvi u svom stanu. Na oružju kojim je počinjeno ubistvo nalaze se otisci Lisbeth Salander. Imajući u vidu njenu proslost, policija objavljuje potjernicu za Salanderovom i potraga počinje. Medjutim, njoj kao da se izgubio svaki trag.

Mikael Blomkvist doživljava šok kada čuje da je Lisbeth Salander optuzena za ubistvo njegovih prijatelja. Znajući koliko je Salanderova žestoka kada je u opasnosti, želi da je nadje prije nego što to podje za rukom nekome drugom. Pokušavajući sklopiti slagalicu o ubistvu svojih prijatelja, odgovorni urednik 'Millenniuma' kreće u još jednu opasnu potragu. Kroz suočavanja sa okorjelim kriminalcima, ali i sa onima koji u zločinima učestvuju sa svojih visokih državnih položaja, Mikael Blomkvist dolazi do novih, zaprepastujućih saznanja, a Lisbethina prošlost dobija sasvim drugačiju dimenziju. Misterija se polako rasvjetljava.

Stieg Larsson je, prema analizama top listi najprodavanijih naslova u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Spaniji i Švedskoj, najprodavaniji evropski pisac u 2010. godini (The Bookseller)

 

II opis:

 

Djevojka koja se igrala vatrom drugi je dio trilogije Millennium. Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist ponovno se nalaze u središtu napete, uzbudljive priče, u kojoj sve počinje okrutnim ubojstvom mladog novinara Millenniuma i njegove djevojke koji se bave istraživanjem traffickinga. Svi tragovi upućuju da je zločin počinila Lisbeth Salander te su se čitava švedska policija i javnost digle na noge kako bi pronašle neprilagođenu djevojku sumnjiva ponašanja s podebljim dosjeom iz psihijatrijske klinike. No ta potraga vodi do mračnih, duboko zakopanih tajni koje otkrivaju kako je i zašto okolina odbacila osamljenu krhku genijalku.
Stieg Larsson uspio je gotovo nemoguće: napisati nastavak koji je napetiji i kompleksniji od prvog dijela i u njemu iznova na fascinantan način ogoliti skrivene strane društva. Roman Djevojka koja se igrala vatrom potvrdio je da je trilogija Millennium istinska književna i nakladnička senzacija koja s pravom ima desetke milijuna fanova.

Drugi je roman još napetiji i čudesniji od prvoga. Ono što ga čini iznimnim jest autorova vještina vođenja desetaka likova i paralelnih radnji, koja ostavlja bez daha. Larsson je fantastičan pripovjedač.
The Sunday Times

Djevojka koja se igrala vatrom rijetka je pojava - nastavak koji je još bolji od prve knjige. Kombinacija napetog, višeslojnog trilera, tradicionalne policijske istrage i oštrog ispitivanja načina na koji se sustav odnosi prema ranjivim ženama i djeci.
The Observer

Kao i većina važnih pisaca našega doba Stieg Larsson je prije svega drugog bio majstorski pripovjedač. Mrtav je postao velika zvijezda, a bio je genij.
Miljenko Jergović


Cijela knjiga "Djevojka koja se igrala vatrom"

Komentari (2)

  1. Sanja Dimic 25.06.2015
    • knjigeonline.com 25.06.2015

Komentariši