Lee Child – Živa meta

Iz knjige:

Sve je počelo prije osam sati. Voditeljica tima M. E. Froelich došla je na posao taj ponedjeljak ujutro, trinaest dana nakon izbora i jedan sat prije drugog strateškog sastanka, sedam dana nakon što je prvi put upotrijebljena riječ atentat, i donijela je konačnu odluku. Krenula je potražiti svog neposrednog nadređenog i pronašla ga u blizini njegove tajnice, ispred ureda.

Očito je išao nekamo i očito mu se žurilo. Ispod ruke je držao spis, a izraz na njegovu licu govorio je ne gnjavi me sad. No ona je duboko udahnula i dala mu do znanja da moraju odmah razgovarati. Hitno. Nasamo i neslužbeno, naravno. On je na trenutak zastao, a zatim se naglo okrenuo i vratio se u svoj ured. Pustio ju je da uđe za njim, a zatim zatvorio vrata, dovoljno tiho da se taj nedogovoreni sastanak doima tajnovito, ali dovoljno glasno da joj da do znanja kako mu smeta što je omela njegovu rutinu.

Bio je to samo zvuk zatvaranja vrata, ali i vrlo jasna poruka, na jeziku uredske hijerarhije posvuda: bolje ti je da ne trošiš moje vrijeme uzalud.
On je bio ratni veteran s 25 godina iskustva, pred mirovinom, blizu šezdesete godine. Predstavljao je posljednji odjek starih dana. Još je bio visok, prilično vitak i sportski građen, no kosa mu je ubrzano sijedila i tijelo mu postajalo mekano na pogrešnim mjestima.


Knjigu potražite OVDE

Komentariši