Savršeno pamćenje

Kao i većina dece, kao mladić, bio sam oduševljan izvanrednom i neuhvatljivom sposobnošću zvanom - memorija. U neočekivanim i ležernim situacijama, funkcionisala je tako besprekomo da sam je jedva opažao; na ispitima je, na moje zaprepašćenje, samo povremeno dobro funkcionisala, i moglo bi se reći, vrlo često je bila povezana sa „slabim pamćenjem“ i užasnim fenomenom zvanim - zaboravljanje. Pošto sam veći deo svog detinjstva proveo na selu, pretežno se družeći sa životinjama, počeo sam da shvatam da ta, pogrešno nazvana, „glupa“ stvorenja, izgleda imaju odlično pamćenje, vrlo često mnogo bolje od mog. Zašto je onda ljudsko pamćenje naizgled manjkavo?

Počeo sam ozbiljno da proučavam i strastveno „gutam“ sve informacije o tome kako su stari Grci osmišljavali memorijske sisteme za različite svrhe; i kako su kasnije, Rimljani primenjivali te tehnike sa ciljem da zapamte kompletan sadržaj knjiga iz oblasti mitologije i da impresioniraju svoje slušaocc tokom rasprava i govora u senatu. Moje je interesovanje za ovu oblast, tokom studija na koledžu, kada je razumevanje naučenog dobilo primat u odnosu na „bubanje“ napamet, bivalo sve veće. Bazični memorijski sistemi se ne koriste za prisećanje po „papagajskom principu“, već kao gigantski sistem za popunjavanje prostora u našim mozgovima, omogućavajući nam da se veoma brzo prisetimo onoga što smo zapamtili i da znatno uvećamo opšte razumevanje. Primenjivaosam tehnike prilikom polaganja ispita, igrajući se svojom imaginacijom, sa ciljem da poboljšam svoje pamćenje i pomognem drugim studentima, koji su verovatno bili na rubu akademskog neuspeha, da postignu kako-tako zadovoljavajuće rezultate.
Eksplozija istraživanja mozga poslednjih decenija je potvrdila ono što su teoretičari pamćenja, kartaroši, mnemoničari i mađioničari oduvek znali: da je sposobnost pamćenja i prisećanja praktično neograničena. Savršeno pamćenje je najveće od sedam svetskih čuda - „viseći vrtovi“ naše bezgranične memorije i imaginacije.


 

Knjigu potražite OVDE

savrseno_pamcenje-tony_buzan

Nema odogovora

  1. knjigeonline.com 08.11.2015

Komentariši