Naučite crtati mrtvu prirodu

Dadete li nekome olovku i komad papira, on će početi crtati. To je kao da neki zaboravljeni mentalni mehanizam škljocne i proces počinje bez ikakvog nagovaranja.
Kao što je svima poznato, rezultat može biti nedotjeran. no želja da se naprave tragovi na površini gotovo je kompulzivna. Kao djeca smo crtali prije nego što smo počeli pisati. Ta radnja je nagonska, sva djeca to rade. Kakva šteta što je radnja pisanja preuzela prednost, a crtanje je. zbog nedostatka prakse, postalo zaboravljena vještina.
Crtanje je izuzetno važno vizualnim umjetnicima, ono podupire sve ono što umjetnici rade. Rječnik umjetnika sastoji se od apstraktnih znakova i tehnika koje se vizualno kombiniraju i poprimaju suvislu sliku. Učenje kako se to radi zahtijeva dvije različite discipline. Prva je učenje kako stvarno »gledati« stvari, a druga je učenje kako temeljito istražiti oruđe i pribor što se pritom koriste.
Mi neprestano promatramo stvari. No, da li ih doista vidimo? Umjetnik je naučen promatrati i uočavati one stvari koje nevješto oko možda ne bi smatralo važnima. To ne uključuje samo oblik i veličinu, već i kvalitetu svjetlosti, nijansu i ton. boju i teksturu, perspektivu i kompoziciju.
Druga disciplina uključuje učenje tehnike i korištenje svih potencijala pojedinog pribora. Uspješno crtanje spaja tehničku vještinu i oštrovidnost. Od to dvoje, tehnička vještina se lakše uči. Ona dolazi s praksom i eksperimentiranjem, što imate više samopouzdanja u rukovanju vašim priborom, vaše crtanje će postati savršenije. Cilj je tako dobro poznavati pribor da se razvija instinktivan osjećaj dok se njime radi. To oslobađa um koji se usredotočuje na »promatranje« i pomaže pri stvaranju crteža koji izgleda savršeno spontan.
Mrtva priroda dolazi od nizozemskog izraza stil leven, što znači »prikazivanje nepokretnog aspekta prirode«. Predstavlja savršenu materiju za učenje crtanja. Sve elemente koji su prisutni u aranžmanu mrtve prirode umjetnik može pomicati. Dodatna prednost je da se predmet neće micati ili mijenjati. Cvijeće, voće i povrće će se osušiti ili uvenuti s vremenom, ali ne za nekoliko dana ili čak tjedana, tako da ima dovoljno vremena da se crtanje dovrši s malo ili bez imalo pritiska.


Knjigu potražite OVDE

naucite_crtati_mrtvu_prirodu

Nema odogovora

  1. knjigeonline.com 08.11.2015
  2. knjigeonline.com 26.03.2016

Komentariši